Un Dijeta

UN DIJETA Osnovni plan

Dobrodošli na osnovni plan UnDijet-e. Savršeno zdrava dijeta sa kojom ćete moći usklađivati svoje obroke do kraja svog života, Smijernice sa ove dijete će vas naučiti da održavate svoju tjelesnu težinu normalno i da se hranite zdravo i pravilno.

Un Dijeta – Smjernice:

Jedite samo svježe ili smrznuto voće od ujutro do podneva. Budite sigurni da je prošlo barem 20 minuta  između vašeg posljednjeg zalogaja od ručka do konzumaije voća , 45 minuta, ako ste pojeli bananu . Ako jedete dinju, pokušajte je jesti prije nego bilo koju drugu voćku, jer će dinje brže organizam svariti od bilo kojeg drugog voća .


Obavezno odvojite škrob i proteine u konzumiranju hrane , razdvajajući najmanje po dva sata između konzumacije jednog i drugog .  Povrće je neutralno i može da se jede uz bilo koje jelo osim sa voćem.

Koristite samo zrnaste proizvode , ne bijela brašna , i bez bijele riže . Ako je oznaka kaže ” pšenično brašno ” to nije proizvod koji sadrži 100 % pšeničnog brašna.

Kukuruzni škrob je obrađeni škrob. Možete ga zamijeniti sa sojinim brašnom.

Najbolje je strukturirati vaše obroke da se sastoje od 70 % sirovog povrća ili sa proteinima od škroba kao sporedni sastojak . To nije uvijek moguće, ali pokušajte često da se držite toga.

Voće se može jesti sa drugim prehrambenim namirnicama, ali morate čekati 3 sata nakon jela , a posle škroba ili proteinskog obroka 2 sata nakon što ste jeli voće. Pričekajte 20 minuta nakon što ste jeli voće i ne jedite ništa drugo. Razlog za to je da se voće probavlja na drugačiji način u odnosu na druge namirnice , a ako počne da vari druge namirnice , a zatim je krene da vari porciju voća, voće će trunuti dok čeka da dođe na red za probavu. Među ostalim problemima koji vas mogu zadesiti je nagomilavanje plina u crijevima koji može biti neugodan.

Izuzeci su ” Voće i Povrće ” : krastavac, avokado , rajčica , paprike , kao i celer i zelena salata . Celer je odličan za žeđ, kad si žedan i kad je prerano nakon obroka popiti čašu vode .

Što se tiče pića najbolje je da pijete dvadesetak minuta prije obroka. Nema pića 10 minuta prije ili 2 sata nakon obroka tako da se vaša hrana probavi nesmetano . Ako ne možete čekati , jedite celerov štap , koji će pomoći da vam ugasi žeđ .

Pokušajte se ograničiti na svježe voće , svježi voćni sok, tople čorbe , ili sirovo povrće. Jedite od ovih namirnica šta god vam se jede sve dok je to u sklopu Un Dijeta plana.

Plan obroka

Doručak

Započnite dan uz čašu svježeg soka , biljni čaj , ili planinsku vodu , planinsku vodu sa isceđenim limunom ili limetom (limunada) . Ako ne možete popiti limunadu bez zaslađivača , najbolje je da umjesto šećera dodate med. Kada se probudite ujutro vaše tijelo još uvijek prerađuje jučerašnju hranu. Veliko je opterećenje za stomak da pored starog mora dari još jedan obrok, tako da od trenutka kada se probudite do podne , najbolje je jesti samo svježe ili smrznuto voće. Konzervirano voće izbjegavajte. Ako želite , možete i piti svježi voćni sok koji napravite sami ili kupiti ali samo organski sok koji se prodaje u trgovinama zdrave hrane. Kuvanje voća uništava sve dobre vitamine u njemu , uključujući i enzime potrebne za probavu.

Ako imate problema varenjem voća, možete pokušati jesti zelenu salatu ili celer sa voćem. Iskombinirajte ovo povrće sa voćem par dana i onda nakon par dana probajte ponovo probati jesti samo voće jer je možda organizam počeo da se navikava.

Ručak

70% svakog obroka pokušajte da jedete sirovog povrća jer je ono najlakše za probavu , pomažući vam da izgubite težinu. Teško je uvijek imati recepte koji podržavaju toliko sirovog povrća ali trudite se da budete kreativni. Kada se prebacite iz konzumacije voća na bilo koju drugu hranu sigurni da je prošlo barem 20 minuta ( 44 minuta nakon što ste jeli banane ) , sva hrana će biti sigurno i lako svarena i na pravom ste putu da izgubite gomilu kilograma.

10-20 minuta prije ručka popiti čašu svježeg voćnog soka , biljni čaj , ili destiliranu planinsku vodu.

Napravite salatu. Koristite bilo koje začine da ne sadrže konzervanse, šećere , kemikalije ili visoku fruktozu kukuruznog sirupa . Ulje slobodno koristite , ali umjesto sirćeta probajte da koristite limunov sok. Napomena: Međutim, pošto je un dijeta ideja da se jede sa užitkom i takođe smrša, možete napraviti mala odstupanja u stvarima za koje mislite da neće puno naškoditi.

Jako je teško pogotovo preko zime imati a i jesti svo povrće sviježe, zato evo par njih koje možete peći i kuvati:

patlidžan i luk
paprike , patlidžan i luk
tikvice i luk
šampinjoni, tikvice i luk
krompir i luk
krumpir , tikvice ili paprike i luk

Napravite sami svoj meni, probajte da iskombinujete povrće koje ne volite jesti svježe, da ga barem jedete kuvano. Pustite da se ohladi poslije kuvanja i poslužite ih sa sirovim povrćem skupa. Pokušajte da se najmanje 70% sirovih salata nađe na meniju.

Velika salata je jedan od najboljih izbora za ručak kad mršavljenja ili detoksikacije . To je lako za probavu i stoga nije teško za vaš sistem u sred kada Vam je potrebna energija za druge stvari i ne trebaju mnogo vremena da se pripreme . Međutim, ako ne možete jesti samu salatu, možete ostatke od večere dodati u nju.

Užina

Najbolja užina za nastavak detoksikacije vašeg sistema je sa svježim voćem.

Napici

- Najbolji izbor je filtrirana voda ili biljni čajevi, crni čaj je bez kofeina, bez-kofeinska kafa (topla ili hladna)
- Bez mlijeka, iako je krema u redu, jer to je uglavnom masnoća.

Večera

10-20 minuta prije večere popiti čašu svježeg soka od povrća, svježi voćni sokov, biljni čaj, ili destiliranu vodu.

Salata od povrća ili druga jela od povrća.

Užina

Najbolji izbor je svježe voće ili svjež voćni sok.
usitnjeno voće, pečene bundave, voće sa cimetom, ili sirovo povrće.

Prestati jesti do 20:00. Ako ne možete to je u redu, ali osigurati barem od 2 – 3 sata između vašeg zadnjeg obroka (20 minuta ako obrok ili užina je bilo voće) bude prije spavanja.

Prva 2-4 dana možda ćete primijetiti više odlazaka u wc. To je samo početak čišćenja tijela poslije dugog niza godina zlostavljanja. To može biti malo neugodno, ali to je dobro za vas!

Da li ste primijetili da ste sada:

Slobodniji od gladi?
Pali sa kilažom?
Pali u obimu struka?
Energičniji?
Slobodan od mnogih prehrambenih žudnji?
Da je spavanje bolje?
Slobodan od drugih stvari koje su vas možda mučile, kao što su: glavobolja, kolitis, gorušica, nedostatak daha ili bol u grudima?

Ako se osjećate umorno ili slabo, pokušajte povećati svoj ​​unos soli, također povećati unos kalija jedući banane, peršun, potočarke, špinat, radič, blitva, bambus, gljive i avokado.

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Dijete